Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Bad guys" aneb morální spodina vzorem

Pojem “slušný člověk” má dneska trochu pejorativní nádech. Pro část populace je příliš zprofanovaný, neboť se jím ohání kdekdo, pro další část populace je slušný člověk prostě ňouma. Naopak na popularitě získávají tzv. bad guys (doslovně „zlí/špatní hoši”). Jsou to obecně problémoví lidé. Nepřekvapuje mě ani tak jejich existence či počet ale to, že takoví lidé jsou ve společnosti poměrně oblíbení. Kdejaký grázl má kvanta kamarádů, zastánců a sympatizantů. Otázkou je proč? Tito lidé obvykle ničím nevynikají a jejich jedinou výraznou vlastností je to, že nemají morální zábrany. Většina z nich nemá respekt k autoritám a někteří z nich působí odvážným dojmem, avšak spousta z nich svou odvahu zcela ztratí v soudní síni a ukáže se, že místo odvahy oplývali pouze nedostatkem schopnosti domýšlet důsledky, což je mimo jiné spíše znakem nízké inteligence, byť některým z nich opravdu nelze upřít to, že se ničeho a nikoho nebojí a tudíž odvážní opravdu jsou. Proč bych si ale takových lidí měl vážit opravdu nevím…Ano, takoví lidé jsou schopni snadněji získávat finanční prostředky, což je v současnosti bohužel nejvíce ceněná vlastnost, avšak jen díky zmiňované absenci zábran. Spousta lidí by uměla krást a podvádět, ale prostě to nedělají...Není to fér. Zajímavé je, že když už má někdo posunuty hranice morálky, má tyto hranice posunuty jen z pohledu sebe. Jakmile by někdo provedl stejný čin jemu samotnému (zloděj okradl zloděje), už to v pořádku není. Ano, pokrytectví je dalším z výrazných rysů většiny bad guys. I já mám ve svém okolí dost takových případů. A platí o nich beze zbytku to, co jsem popsal. Nedrží slovo, nehledí na zákony a nehrají fér… A jsou oblíbení. Možná je to tím, že “vrána k vráně sedá”, v tom případě je stav společnosti už velmi špatný. Možná, že jejich přátelé jsou lidi, kteří si myslí, že když budou s nimi vycházet dobře, budou mít klid a bad guys se soustředí na někoho jiného…Také tyto typy často přitahují ženy. Ovšem dnešní bag guy není žádný Robin Hood ani Joffrey de Peyrac, ale prachobyčejný zloděj, podvodník, násilník, případně magor, který zdrogovaný srazí autem policistku, ač má 11x zakázano řízení. Mám mít takového člověka jako vzor? Znám jich několik a pokusím se vybrat pár takových vzorků z mého okolí. Křestní jména jsou pravá a příjmení u nich není jen proto, že by se to cenzorům asi nelíbilo. Já sám s jejich zveřejněním problém nemám.  

Petr (věk 30+)

Petr je typický rváč. Zná ho tady každý a taky on zná každého. Když o něm řeknete, že je debil, vyzve vás, abyste to zopakovali. Pokud to uděláte, zmlátí vás a to klidně až tak, že skončíte na JIPce. Je jedno, jestli máte v ruce pistoli, katanu nebo cokoliv, zaútočí tak či tak. Nemá z ničeho starch. Pokud jste jeho kamarád, ukážete na někoho a řeknete “zbij ho”, tak ho Petr zbije, aniž by ho zajímalo, na čí straně je právo. Nejhorší je, že občas napadá zcela nevinné lidi včetně žen. Často si přivydělává krádežemi stavebního materiálu, občas někde šlohne motorovou pilu, vozík apod. Na Facebooku má 300 přátel a působí dojmem patnáctileté slečny. Pseudoromantické hlášky plné lásky a zklamání jsou na denním pořádku. Pokud byste mu položili otázku, co by si nejvíce přál, tak by se snad jeho odpověď nelišila od odpovědi „typické missky“ (mír na celém světě). Nikdo by si neřekl, že toto je hospodský rváč (pokud by neviděl fotky). Má dvě nemanželské děti, jejichž fotky tvoří většinu v jeho albu. Popisy naznačují, že je má velmi rád a taky se tak na fotkách tváří. Nicméně ne až tolik, aby byl ochoten pravidelně platit alimenty. Často mluví o spravedlnosti a fair play, avšak sám si s morálkou příliš starostí nedělá. Inteligenčně je na tom ze čtveřice popisovaných nejhůře.   

Roman (věk 30+) 

Roman je oproti Petrovi zbabělec. Více dbá a svůj zevnějšek a do nějaké rvačky by nešel. Většinu času je nezaměstnaný a tak se živí různými podvody. Nejčastěji prodává přes internet fiktivní zboží, které nikdy nepošle. Zároveň už byl chycen ochrankou snad v každém supermarketu v okolí. Další část jeho příjmů tvoří půjčky kamarádů, které  nikdy nemá v úmyslu splatit. Nicméně občas narazí na fyzicky zdatného věřitele, který to z něj nakonec dostane. Vystřídal několik desítek partnerek a má take dvě nemanželské děti (každé s jinou ženou). Z nějakého důvodu dokáže dobře zapůsobit na soudce a vždy vyfasuje trest na samotné nejnižší hranici. Byl již 6x soudně trestán. Na FB má okolo 600 přátel, z nichž někteří o něm mluví velmi nelichotivě, ale jinní by se za něj rvali. Na profilové fotce je vyfocen s vypláznutým jazykem. Je podprůměrně inteligentní, ale je na tom lépe než Petr. Jeho poslední žena šla do vztahu s ním v době, kdy už věděla, že je kriminálník. Součastnost tráví brečením u kamarádek s stěžováním si na to, jaké jsou chlapi děsné potvory.

Jiří (věk 20+)

Jiří je naprostý vypatlanec. Sám sebe považuje za mafiána, kamarádi z jeho party (samozřejmě taktéž mafiáni) dělají bordel po celém městě (krádeže, vysypávání popelnic, rozbíjení vývěsek města, poškozování zrcátek aut, atd.) a žije v představě, že mu město patří, což veřejně všude prohlašuje. Má kupodivu trvalé zaměstnání jako obráběč kovu a jako správný mafián jezdí ve Fabii 1,2 HTP s tónovanými skly. Největší příjem jeho dětského gangu tvoří prodej kol ukradených před Albertem a mobilů ukradených v hospodách opilým hostům. Když uvidíte jít po ulici výše zmiňovaného Petra a Romana, tak si jich většinou ani nevšimnete. To ovšem u Jiříka neplatí. Ten jde podivnou kolébavou chůzí, divně třepe rukama a z nějakého neznámého důvodu roztahuje prsty (zachyceno na fotkách na profilu). A hlavně – nikdy nejde sám, vždy se svou partou. Poznáte je, že mají kšiltovky s rovným kšiltem, minimálně na jedné části oblečení najdete obrázek marihuanového listu a při komunikaci používají každé desáté slovo v angličtině. Podzim tato partička tráví pobíháním s dalekohledem po okolních obcích a vyhledáváním zahrádky, kde si nějaký hulič pěstuje své kytičky. Bohužel tyto rostlinky můžou krást pouze po jednom kusu, neboť je nemají kde sušit a rodiče jim to doma nedovolí. Jiří mívá občas problémy se svým okolím. Pokud se jedná o fyzicky slabšího a většinou mladšího jedince, má plnou hubu keců typu “jestli máš problém, vyřídíme si to férově jako chlap s chlapem”. Pokud má problem s někým na své úrovní, tak již tuto nabídku neposkytuje, ale bitku řeší “férově” stylem já a moje parta versus ty…pokud má problém s nějakou větší rybou (soused podnikatel), tak změní taktiku zcela a místo fyzické konfrontace pošle někoho ze svých “mafiánů”, aby prostě v noci hodili dlažební kostku na jeho audinu. Na profilové fotce je vyfocen se svou dredovatou přítelkyní a nápisem “navždy si moje”. Nejedná se o překlep, nýbrž o nepochopení rozdílu mezi zvratným zájménem a slovesem, což potvrzují i další komentáře plné různých bizarních chyb. Jednou jsem o něm potřeboval zjistit jistou informaci a tak mě napadlo, že se pod záminkou zeptám některého z jeho FB přátel. Projel jsem všechna ta kvanta  zkoušel najít někoho, kdo působí aspoň trochu rozumně. Bohužel jsem nenašel. Zkusil jsem tedy snížit nároky a oslovit někoho, kdo alespoň nevypadá hned na první pohled jako debil…bohužel opět nic (informaci jsem nakonec zjistil jiným způsobem).

Petr II (věk 40+)

Petr II je opět velmi oblíbený u žen. Od výše uvedených se v mnohém liší, avšak pomyslnou definici zlého hocha splňuje více než dostatečně. Jako jediný z uvedených má nadprůměrnou inteligenci, je multimilionář a nemá tetování (alespoň o něm nevím). Za zmínku stojí také to, že dosud nebyl soudně trestán. Mezi jeho prohřešky patří daňové úniky, uplácení a pojistné podvody. Přestože pravidelně podvádí svou ženu, netoleruje totéž u ní a najal si na ni dokonce soukromého detektiva, aby ji sledoval (byl úspěšný). Ke svému okolí je velmi arogantní, avšak nedělá naschvály a většinou nevyvolává hádky ani rvačky. Hledí si svého a má obrovský tah na branku. Jde přes mrtvoly, ale nikomu nezpůsobuje problémy samoúčelně. Řekl bych, že mu ubližovat druhým nedělá žádné potěšení, ale zároveň se řídí heslem, že účel světí prostředky. Je nutno uznat, že Petr II je schopný člověk a dokázal by vybudovat funkční prosperující firmu i bez nelegálních tahů, ale asi by nebyl úplně tam, kde je dnes. Pokud s ním máte cokoliv do činění, můžete si být jisti, že vás má úplně na háku. Zaparkuje auto klidně na místě pro invalidy (byl několikrát vybodován), zaměstnancům dává výplatu až když si na ně náhodou vzpomene a každým, kdo je na nižším postavení než on, pohrdá. Nicméně se mu podařilo docela dobře vychovat svého syna (pokud se ještě nezkazí). Pro společnost je Petr II celkově spíše přínosný, neboť dává práci spoustě lidem a vytváří hodnoty. A co také není zanedbatelné, jeho produkty jsou opravdu kvalitní, zákazníka na kvalitě rozhodně nešidí, což je sice z jeho strany věc spíše taktická než morální, ale i tak je to fajn.  

A co vy? Také vzhlížíte k někomu, kdo se chová k ostatním tak, jak by se vám nelíbilo, kdyby se choval k vám? Pokud ano, tak proč?

 

 

Autor: Peter Szendy | středa 7.5.2014 22:01 | karma článku: 17,31 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Peter Szendy

Řešení migrační krize je vlastně vcelku snadné

Byla jednou jedna krásná země, tropický ráj. Se vším co k tomu patří. Palmovými lesy, plážovými restauracemi s mořskými plody a koktejly, davy turistů a pobíhajícími opicemi - makaky.

16.7.2019 v 10:30 | Karma: 35,15 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Společnost

Peter Szendy

Obrovský pavouk!

Je teplá letní noc a v hospodě zůstávají jen poslední zbytky věrných. I Bedřich už je na odchodu, což je dobře, protože to vypadá, že by při delším pobytu některou z místností jistě ozdobil zvratky.

10.2.2018 v 11:11 | Karma: 13,18 | Přečteno: 498x | Diskuse| Ostatní

Peter Szendy

Nejsou všichni vlci stejní

Tak zase jednu o vlkovi...ale teď už je to jiný vlk než posledně. Ne, že by to nemohl být ten stejný, ale...to by bylo příliš smůly na jedno tvora, tak mu dáme pokoj.

14.10.2017 v 18:35 | Karma: 16,10 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ostatní

Peter Szendy

7 pilířů pseudohumanismu - část druhá

Tak včera jsem zaplácl celý článek jen definicí pseudohumanismu, dnes můžu konečně pokračovat vlastním článkem...

23.9.2017 v 14:30 | Karma: 37,02 | Přečteno: 1117x | Společnost

Peter Szendy

7 pilířů pseudohumanismu - část první

Ano..7 pilířů pseudohumanismu – takto se měl článek jmenovat a o nich měl článek pojednávat...(ještě mám zadat alespoň 6 znaků, abych splnil podmínky perexu, ale méně, než kolik jich má následující věta, no to je skvělé)

22.9.2017 v 19:20 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1030x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1540x
Mým cílem je život zvládnout poctivou cestou, i když to bude složitější a nedostanu se tam, kde bych mohl být, kdybych šel přes "mrtvoly". Jsem realista, snažím se být spravedlivý a jsem bojovník za povinnosti Romů. JE SUIS ATHÉE!

Seznam rubrik