Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kramný a jeho funclub

Ne, nenechytali jste mě z neznalosti angličtiny. Slovo “fun” ve slově “funclub” je zcela záměrně. Přijde mi komické pořád jak kolovrátek opakovat, že není přímý důkaz, když v podstatě ani v matematice...

...(a ta je nejpřesnější ze všech věd) není přímý důkaz nutný, aniž by utrpěla kvalita dokazování. (Pro redakci: Mimochodem ten perex je pěkná kravina. Buď jeho nutnost zrušte zcela nebo tam dejte možnost více znaků, tohle je k ničemu!)

Vzpomněl jsem si na jeden pořad z USA. Ten popis nebude úplně přesný, protože to bylo dávno, ale principiálně odpovídá. Princip toho pořadu byl ten, že jsou soutěžícím kladeny (často nepříjemné osobní) otázky a oni jsou napojeni na detektor lži. Pokud ten vyhodnotí,  že soutěžící nemluví pravdu, v soutěži končí a nezíská poměrně vysokou sumu, o kterou se hrálo. Odpovídá se pouze tuším ANO-NE.  Jednoho dne do soutěže přišla čerstvě vdaná žena, v publiku seděl její  (novo)manžel. Byla jí položena otázka, zda byla  svému muži nevěrná. Ona odpověděla, že ano, přístroj potvrdil správnost její odpovědi a ona se posunula o krok blíž ke své vysněné odměně, nicméně v následujícím kroku selhala a byla ze hry venku.

Její manžel reagoval tak, že se s ní nechá rozvést, přičemž její sestra a její kamarádky nechápaly tento krok a snažily se ho přesvědčit o tom, že detektor lži nelze považovat za důkaz, protože jeho spolehlivost není stoprocentní a tak její nevěra není vůbec prokázána a přece in dubio pro reo. Stejného názoru byli i překvapivě někteří diskutéři pod videem tohoto pořadu na Youtube. Tohle je ovšem silně nelogické uvažování a je překvapivé, že někdo takto skutečně uvažuje. Samozřejmě, že to důkaz o její nevěře je! A byl by jím i v případě, že by detektor byl porouchaný a soutěžící o tom nevěděla. Ona totiž neměla naprosto žádný důvod říct, že manželovi byla nevěrná, pokud by nevěrná opravdu nebyla. Jednak by se sama shodila v očích ostatních a jednak by riskovala, že se připraví o možnost výhry, protože detektor její lež odhalí. Neexistuje zde žádný reálný důvod pro takové jednání. Ano, je to nepřímý důkaz, ale dostatečně přesvědčivý a netřeba dalších analýz. Zrovna tak neměl Kramný důvod si vymýšlet příběh, který se ukázal být nepravdivý a to ve zcela zásadních bodech.  Navíc jsou zde jiné závažnosti. Zejména to, že obě zemřely ve stejnou dobu v Kramného přítomnosti. Nemá smysl z otravy podezírat vodu od pokojského či načepovanou z nádržky v hotelu, protože tohle vše se událo až v době, kdy už všem bylo údajně špatně, nakazit se tedy musely předcházející den, kdy však každý jedl a pil něco jiného (podle popisu Kramného, které natočil). Ono se laické veřejnosti zdá, že tento případ je nějak zvlášť zapeklitý a že je zde důkazní nouze. Pro mnohé je to možná vůbec první soudní případ, který takto pozorně sledují. Ve světle ostatních případů, které však nejsou nijak mediálně zajímavé, je tento případ poměrně běžný a důkazů dostatek. To, po čem laická veřejnost volá, čili přímý důkaz, je v případě úkladných vražd poměrně vzácný.

Co z toho vyplývá? V podstatě to, že P. Kramný bude za několik měsíců zřejmě skutečně odsouzen za dvojnásobnou vraždu (pokud se ukáže, že jsem se mýlil, tak se zde všem takto smýšlejícím omluvím). Jeho fanoušci samozřejmě překvapeni nebudou, budou nadávat na systém, na Českou republiku, že soudkyně podlehla veřejnému/mediálnímu tlaku, že je komunistka a podobně. Hlavní příčina takového pocitu nespravedlnosti je ale bohužel nedostatek intelektu a s tím se nedá bojovat.

Autor: Peter Szendy | neděle 12.7.2015 12:00 | karma článku: 23,98 | přečteno: 1535x
  • Další články autora

Peter Szendy

Řešení migrační krize je vlastně vcelku snadné

Byla jednou jedna krásná země, tropický ráj. Se vším co k tomu patří. Palmovými lesy, plážovými restauracemi s mořskými plody a koktejly, davy turistů a pobíhajícími opicemi - makaky.

16.7.2019 v 10:30 | Karma: 35,15 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Společnost

Peter Szendy

Obrovský pavouk!

Je teplá letní noc a v hospodě zůstávají jen poslední zbytky věrných. I Bedřich už je na odchodu, což je dobře, protože to vypadá, že by při delším pobytu některou z místností jistě ozdobil zvratky.

10.2.2018 v 11:11 | Karma: 13,18 | Přečteno: 498x | Diskuse| Ostatní

Peter Szendy

Nejsou všichni vlci stejní

Tak zase jednu o vlkovi...ale teď už je to jiný vlk než posledně. Ne, že by to nemohl být ten stejný, ale...to by bylo příliš smůly na jedno tvora, tak mu dáme pokoj.

14.10.2017 v 18:35 | Karma: 16,10 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ostatní

Peter Szendy

7 pilířů pseudohumanismu - část druhá

Tak včera jsem zaplácl celý článek jen definicí pseudohumanismu, dnes můžu konečně pokračovat vlastním článkem...

23.9.2017 v 14:30 | Karma: 37,02 | Přečteno: 1117x | Společnost

Peter Szendy

7 pilířů pseudohumanismu - část první

Ano..7 pilířů pseudohumanismu – takto se měl článek jmenovat a o nich měl článek pojednávat...(ještě mám zadat alespoň 6 znaků, abych splnil podmínky perexu, ale méně, než kolik jich má následující věta, no to je skvělé)

22.9.2017 v 19:20 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1030x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1540x
Mým cílem je život zvládnout poctivou cestou, i když to bude složitější a nedostanu se tam, kde bych mohl být, kdybych šel přes "mrtvoly". Jsem realista, snažím se být spravedlivý a jsem bojovník za povinnosti Romů. JE SUIS ATHÉE!

Seznam rubrik