Peter Szendy

Islám – ještě větší blbost, než jsme doufali

Přestože jsem ateista, mám takový zvláštní pocit, když se ocitnu v nějakém chrámu. Je to takový druh respektu a vlastně ani nevím, proč ho mám. Snad to ani tak nesouvisí s náboženstvím, ale s tou stavbou jakožto historickým a mnohdy i uměleckým dílem. A to bez rozdílu jestli se jedná o dóm v Kolíně nad Rýnem nebo třeba Angkor Wat. Vážím si práce těch architektů i umělců, kteří vytvořili různé artefakty s vírou související. Zároveň ale neměním nic na názorech, které jsem popsal v předposledním článku. Pokud se z víry v Boha stane fanatismus, jedná se o psychózu a je na místě psychiatrická léčba.

19.2.2015 v 19:31 | Karma článku: 33.18 | Přečteno: 1720 | Diskuse

Peter Szendy

Neuvěřitelný zážitek aneb "Co dělám špatně?"

Stojím...červená. Lidí po mé levici i pravici postupně přibývá a jsou napjatí, co se bude dít. Pokud by někdo z nás v tento okamžik vstoupil na vozovku, může mu jít o život. Od téměř jisté smrti nás dělí jen několik desítek centimetrů. Vozy kolem nás sviští až padesátikilometrovou rychlostí (možná i víc!). Srdce mi prudce buší, že jeho tep cítím až v krku. Rozhlížím se kolem, celý dav se ani nehne, nikdo ani nepípne. Najednou vidím, že auta před přechodem začínají zpomalovat, až nakonec zcela zastaví. Napětí by se dalo krájet. Chvíli se vůbec nic neděje. Slyším jen ticho. Červený panáček stále vládne semaforu pevnou rukou neohroženého diktátora a nikdo se mu nepokusí vzdorovat. A najednou to přijde. To, na co celý dav čekal nekonečné desítky sekund. Čekání nebylo marné a jiskřička naděje se rozhořela v mohutný plamen. Zelená! Sypmatický zelený hrdina (žádný Alza-mimozemšťan) s osobním kouzlem Brada Pitta v nejlepších letech přemohl červenou bestii. "Péťo pojď!" zazní mi v uších pokřik Petry Kvitové. Průvod natěšených lidí různého pohlaví, ras a náboženského vyznaní, jenž spojovala jediná společná touha - dostat se na druhou stranu, najednou ožil a dal se do pohybu povzbuzován zrychleným cvakáním akustického signalizačního zařízení. Průvod se jednomyslně hrne kupředu. S pocitem naplněného štěstí překračuji jeden bílý pruh za druhým. Zhruba v polovině se naše vlna střetává s kolegy z opačné strany vozovky, jejichž touha se tolik podobá té naší, avšak je zcela opačná. Ještě pár kroků a....je to tam! Právě jsem zdolal přechod pro chodce a těším se, až to budu večer zapisovat do CVčka. Po vzoru Jaromíra Jágra salutuji a rozpažuji ruce jako Kate Winslet ve filmu Titanic očekávajíc objetí “spoluhráčů” případně zasypání sprškou klobouků, neboť se jednalo o můj dnešní třetí přechod. Nic takového se však nekoná. Lidé naráží do mých rozpažených rukou. Bez úsměvů a poplácávání po zádech. Klobouk či kšiltovka nepřiletěla ani jedna. Zrychlené cvakání ustává a změní se na pomalé cvak...cvak...cvak...Tuším, že zelená revoluce za mými zády byla nakonec opět potlačena a vlády se ujala rudá chátra. Ale je mi to jedno. Je mi už všechno jedno. Co dělám špatně?

13.2.2015 v 14:07 | Karma článku: 18.18 | Přečteno: 1338 | Diskuse

Peter Szendy

Tolerovat či netolerovat Islám?

Svoboda náboženského vyznámí je jedním z mnoha atributů demokracie. To je samo o sobě dost silný argument pro to, abychom Islám tolerovali. Jenže co když je ona ideologie v rozporu s demokratickými principy?

31.1.2015 v 13:24 | Karma článku: 31.56 | Přečteno: 1276 | Diskuse

Peter Szendy

Jak (také) vznikají pseudohumanisté…

Pseudohumanismus je jedním z největších nešvarů moderní doby. Alespoň tedy, co se vyspělých států týče. Ač pseudohumanista není člověk, který by prvoplánovaně chtěl škodit, důsledky jeho činů jsou mnohdy horší než důsledky činů rasistů. Mnozí lidé se pozastavují nad mozkovými pochody pseudohumanistů, nad nelogičností jejich jednání a nad tím, jak vlastně takový pseudohumanista může vzniknout.Samozřejmě žádný univerzální způsob neexistuje, ale pojďme si popsat jedenvelmi konkrétní případ.

11.1.2015 v 15:45 | Karma článku: 18.01 | Přečteno: 855 | Diskuse

Peter Szendy

Tady je svět ještě v pořádku...nebo aspoň jednou bude

Nelíbí se mi, kam České republika směřuje, nelíbí se mi, kam směřuje Evropa a nelíbí se mi ani kam směřují Spojené Státy. Rusko je také kapitola sama o sobě. Tak to vypadá, že jedinou oázou racionality je země, která byla ještě relativně nedávno mnohým pro smích. Neprojídá svou budoucnost jako Spojené Státy, naopak tato země se dívá do budoucna více než kterákoliv jiná. Nehraje si na humanisty ani ekologické fanatiky a nepáře se s menšinami ani náboženskými pomatenci. Nerozpoutává války v jiných zemích a na rozdíl od ostatních roste. Skupuje americké a evropské firmy, orientuje se na Afriku, v čemž ostatní zaspali a vytváří obří ekonomický polštář. Která jiná země než Čína se chová takto racionálně? Jistě, má své chyby, ale pokud bych měl vybrat vítěze mezi zeměmi ne podle aktuální situace, ale podle trendu kam směřuje, byla by Čína jasný vítěz. Ono to ani s těmi lidskými právy není tak hrozné a situace se i v této oblasti zlepšuje stejně jako se zlepšuje bezpečnost čínských vozů, které byly ještě před pár lety tragédií. Je těžké najít nějaký ukazatel, ve kterém Čína upadá. Někdy to možná vypadá, že Čína kašle na ekologii. Podle vyjádření čínských představitelů tomu ale tak není. Jen toto téma prostě není na pořadu dne a Čína má prostě racionálně nastavené priority. nevím, jestli bychom se měli od ČÍny učit, jak stabilizovat společnost, ale mnohé jiné věci bychom možná okoukat měli...a nejen my.

23.12.2014 v 14:10 | Karma článku: 20.46 | Přečteno: 890 | Diskuse

Peter Szendy

CensorBrothers

Pomalu přichází doba, kdy se na internetu není čemu zasmát. Tedy aspoň pokud jde o různá videa, za předpokladu, že nad tím, co vidíte, aspoň trochu přemýšlíte. Pokud přemýšlet začnete, je po srandě, protože zjistíte, že většina těch videí jsou fejky. Vlastně přichází taková “doba fejková”. Nedávno jsem viděl video, kde mladík velmi dobře namaskovaný na starce hraje perfektně fotbal, čímž udivuje všechny přihlížející. Problém je, že kolem mladíka-starce lítá kamera perfektně zabírající jeho kličky z různých perspektiv a je tudíž jasné, že jak údiv spoluhráčů a protihráčů, tak údiv obecenstva, je hraný, protože si nelze nevšimnout pobíhajícího kameramana. Myslím si, že v tomto případě je video třeba vnímat jen jako koncept a tvůrcům nešlo o to vytvořit reálně působící shot. Tím víc zarážející jsou reakce některých přispěvovatelů. Další video zase ukazuje, jak týpek namaže podlahu u recepce nějakého hotelu něčím hodně klouzavým a ryp ho...už kolem běží týpek a efektně uklouzne (kolikrát v životě jste viděli dospělého člověka běžet v hotelu? A vidíte, tento “pranker” má štěstí...namaže a už to jede). Před chvílí sdílel kamarád na FB video, kde šokovaná matka vejde do domu (samozřejmě ihned s kamerou) a na zemi vidí bílé stopy od rozsypané mouky. Zmůže se akorát na typické americké OMG (což je jediná reakce, které jsou Američané v podobných situacích schopni), dale postupuje bytem, kde je naprosto rovnoměrně rozprostřená mouka úplně všude (každé sedadlo, gauč, stůl, no prostě všude) a na konci toho všeho dva vysmátí asi dvouletí chlapci. Tvůrce šokujícího videa nezapomněl kontaminovat ani obrazy (přičemž mu vůbec nebylo divné, že by tam dvouleté dítě ani nedosáhlo, takže by si muselo vzít židličku, zapatlat obraz, přesunout k dalšímu obrazu, zase zapatlat, atd. atd.). No budiž...i tak dobrý. Na Mr. Beana se take nedívám proto, že bych jeho scénky považoval za reálné.

19.12.2014 v 15:22 | Karma článku: 9.16 | Přečteno: 396 | Diskuse

Peter Szendy

Horší než ohnivá voda...

Poslední dobou má Amerika zase problémy s černochy. Je třeba si uvědomit, že při řešení každého problému je nutné pracovat s fakty. Nekoukat na politickou korektnost a jiné zkreslující faktory, protože ty jakémukoliv řešení pouze brání. Pokud svou analýzu postavíme na tom, že to, co se nám nehodí, budeme ignorovat a budeme za každou cenu hledat jinou “společensky přijatelnější“ cestu, po čase zjistíme, že nám žádná jiná cesta už nezbývá. Možná to některé překvapí, ale černoši nejsou na území USA nejproblematičtější menšinou. Tou jsou s poměrně velkým náskokem Indiáni. Tito Indiáni rozhodně nemají s idylickou představou ve stylu Karla Maye nic společného. Dnešní typický Indián je bohužel alkoholik na dávkách. Kde nastala chyba? Tak v prvé řadě samozřejmě kolonizací Ameriky a zabrání indiánské půdy. S tím už nikdo nic nenadělá a návrat do původního stavu či stavu blízkého není reálné. Zde bychom si měli ale uvědomit fakt, že Indiáni v té době nebyli mírumilovní správňáci, pro které jejich vlastní čest byla nejvyšší hodnotou. Jednotlivé kmeny se vraždily mezi sebou, kradly si majetek a přeživší pak obětovávali Bohům. Dvě věci jim však nelze upřít. Jednak žili v souladu s přírodou a jednak byli schopni žít samostatně bez podpory zvenčí. A to dnes neumí...

1.12.2014 v 16:05 | Karma článku: 27.54 | Přečteno: 1141 | Diskuse

Peter Szendy

Tak ať Ti to, kámo, vyjde…

Také vás někdy vytáčí, když čtete o 15x soudně trestaném recidivistovi, který si právě zadělal na rozsudek šestnáctý a vy si říkáte, že takový člověk by se už neměl dostat na svobodu? Měnilo by nějak váš názor to, pokud byste toho recidivistu znali osobně?

30.10.2014 v 10:17 | Karma článku: 15.77 | Přečteno: 675 | Diskuse

Peter Szendy

Nevolitelnost v koncentrované podobě

Vzhledem k obsahu tohoto článku je nutné úvodem sdělit, že nejsem příznivcem Václava Havla a už vůbec ne tím, koho dnes někteří nazývají pravdoláskařem. Ostatně pokud by si někdo přečetl všechny mé články, pak musí dojít ke stejnému závěru. Václav Havel pro mě nebyl spasitelem ale ani démonem.

5.10.2014 v 12:15 | Karma článku: 10.56 | Přečteno: 669 | Diskuse

Peter Szendy

Blb na diskuzi I.

Hned na úvod je třeba zmínit, že nadpisem nemám na mysli konkrétní osobu a onou diskuzí nemyslím diskuzi na tomto serveru ale internetovou diskuzi obecně. A jelikož je blbost bezmezná a blbů nepočítaně, rozhodl jsem se článek rozdělit na dvě části, neboť jinak by byl příliš rozsáhlý.

2.9.2014 v 20:31 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Peter Szendy

Zločinec Okamura a "slušný Čech"

Za poslední roky vyrostl strom pokrytectví do nebývalé výšky a bohatě plodí. Příčiny a důsledky se zaměnují, prkotiny zveličují a důležité věci potlačují. Politik, který řekne to, co si druzí myslí, je buď rasista nebo populista, případně kombinace. V případě Tomia Okamury dokonce zločinec. Myslím si, že výrok Tomia Okamury ohledně tábora v Letech, nebyl nejšťastnější. Ne z důvodu politické nekorektnosti, ale proto, že obsahoval nepravdivé informace. Záměrně nepíšu lži, protože si myslím (pouze myslím, neříkám, že jsme o tom přesvědčen), že Tomio Okamura se jich dopustil z nevědomosti a ne úmyslně. A myslím si to proto, že jsem měl sám stejné informace jako pan Okamura a až v souvislosti s jeho kauzou jsem si o Letech přečetl několik obsáhlých článků. Pan Okamura prohlásil, že se nejednalo o koncentrační tabor, přičemž měl evidentně na mysli vyhlazovací koncentrační tabor. V tom se nemýlil, byť se špatně vyjádřil, takže z pohledu výrokové logiky byl jeho výrok nepravdivý, nicméně zamýšlené sdělení je z dalšího kontextu poměrně jasné. Stejnou větu v minulosti vyřklo několik politiků včetně tehdejšího prezidenta Václava Klause, nicméně to bylo v době, kdy mediální přetvářka nedosahovala takových rozměrů jako dnes, takže se to celkem rychle přešlo. Dále se pan Okamura mýlil v tom, že do tábora byli zavírání pouze problémoví Romové a to ne na základě etnického klíče, což je také částečně pravda, nicméně jen v první fázi existence tábora. Později hrála etnicita klíčovou roli, stále však platí, že v táboře nebyli vězni systematicky zabíjeni. Také jsem vyčetl, že část vězňů zemřela na pohlavní choroby, což rozhodně nijak nesouvisí s holocaustem. Tak a to je vše, čeho se zločinec Okamura dopustil a proč by měl neprodleně rezignovat na všechny své politické funkce. Asi nejdůležitější je samotný fakt, že Okamura se svým výrokem nedopouští popírání holocaustu. Naopak sám se o romském a židovském holocaustu dále zmiňuje a bere ho jako fakt. Nepopírá ani to, že lidé v tomto táboře umírali, tvrdí jen, že nebyli vyhlazováni, což je dle mého soudu nejpodstatnější část sdělení a je pravdivá. Ostatně z celkového počtu Romů tam zahynula (nikoli byla zavražděna) „jen” čtvrtina, což je sice velká část, ale svědčí to o tom, že to vyhlazovací tábor nebyl. Okamura dále zdůrazňuje, že odmítá a odsuzuje jakékoliv násilí na lidech. To už ho ale není nijak směrodatné pro armádu pseudohumanistů či jeho politických odpůrců. Jízlivý Kalousek je uvnitř jistě rád, že Okamura tato svá slova pronesl a svůj kopanec si vychutnal mezi prvníma, byť sám není zrovna čestný muž, i když těžko říct, jak se chová za střízliva. Skutková podstata trestného činu popírání holocaustu tedy nebyla naplněna, ale rozhodnutí nechám činných orgánech.

11.8.2014 v 18:35 | Karma článku: 34.25 | Přečteno: 1388 | Diskuse

Peter Szendy

Přenos telefonního čísla – nová adrenalinová hra

V dobách dávno minulých (cca 12 let zpět), kdy jsem byl ještě pulec a spojení domácností s internetem bylo nejčastěji realizováno pomocí pevných linek Telecomu, jsem si pořídil speciální internetovou SIM kartu T-mobile. Tato karta šla používat jak na internet tak na volání, takže jsem ji časem daroval své mámě, zatímco já přešel k místnímu internet providerovi. Jak šel čas, máma číslo dala všem svým spolupracovnicím, kámoškám a přátelům. Mezitím různí operátoři včetně T-mobile přicházeli s různými nabídkami jako levnější volání na vybraná čísla apod. Zde se projevily nevýhody původní SIM karty, která do té doby byla téměřplnohodnotná, neboť u ní nešlo prakticky nic aktivovat a ani přejít na jiný Twist. Máma je typický člověk, který měsíčně provolá pět padesát (nadsázka), takže žádný měsíční tarif v jejím případě neměl smysl. Zároveň má spoustu přátel, kteří mají volání na T-mobile zdarma (včetně mé sestry), proto nepřešla k žádnému virtuálnímu operátorovi.

2.6.2014 v 15:57 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 710 | Diskuse

Peter Szendy

"Bad guys" aneb morální spodina vzorem

Pojem “slušný člověk” má dneska trochu pejorativní nádech. Pro část populace je příliš zprofanovaný, neboť se jím ohání kdekdo, pro další část populace je slušný člověk prostě ňouma. Naopak na popularitě získávají tzv. bad guys (doslovně „zlí/špatní hoši”). Jsou to obecně problémoví lidé. Nepřekvapuje mě ani tak jejich existence či počet ale to, že takoví lidé jsou ve společnosti poměrně oblíbení. Kdejaký grázl má kvanta kamarádů, zastánců a sympatizantů. Otázkou je proč? Tito lidé obvykle ničím nevynikají a jejich jedinou výraznou vlastností je to, že nemají morální zábrany. Většina z nich nemá respekt k autoritám a někteří z nich působí odvážným dojmem, avšak spousta z nich svou odvahu zcela ztratí v soudní síni a ukáže se, že místo odvahy oplývali pouze nedostatkem schopnosti domýšlet důsledky, což je mimo jiné spíše znakem nízké inteligence, byť některým z nich opravdu nelze upřít to, že se ničeho a nikoho nebojí a tudíž odvážní opravdu jsou. Proč bych si ale takových lidí měl vážit opravdu nevím...Ano, takoví lidé jsou schopni snadněji získávat finanční prostředky, což je v současnosti bohužel nejvíce ceněná vlastnost, avšak jen díky zmiňované absenci zábran. Spousta lidí by uměla krást a podvádět, ale prostě to nedělají...Není to fér. Zajímavé je, že když už má někdo posunuty hranice morálky, má tyto hranice posunuty jen z pohledu sebe. Jakmile by někdo provedl stejný čin jemu samotnému (zloděj okradl zloděje), už to v pořádku není. Ano, pokrytectví je dalším z výrazných rysů většiny bad guys. I já mám ve svém okolí dost takových případů. A platí o nich beze zbytku to, co jsem popsal. Nedrží slovo, nehledí na zákony a nehrají fér... A jsou oblíbení. Možná je to tím, že “vrána k vráně sedá”, v tom případě je stav společnosti už velmi špatný. Možná, že jejich přátelé jsou lidi, kteří si myslí, že když budou s nimi vycházet dobře, budou mít klid a bad guys se soustředí na někoho jiného...Také tyto typy často přitahují ženy. Ovšem dnešní bag guy není žádný Robin Hood ani Joffrey de Peyrac, ale prachobyčejný zloděj, podvodník, násilník, případně magor, který zdrogovaný srazí autem policistku, ač má 11x zakázano řízení. Mám mít takového člověka jako vzor? Znám jich několik a pokusím se vybrat pár takových vzorků z mého okolí. Křestní jména jsou pravá a příjmení u nich není jen proto, že by se to cenzorům asi nelíbilo. Já sám s jejich zveřejněním problém nemám.

7.5.2014 v 22:01 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 828 | Diskuse

Peter Szendy

Zabili nevinného vraha! Ti parchanti!

A je to tu...Čekal jsem na ty hysterické výlevy, které nutně musely přijít poodsouzení Stanislava Sýkory k pěti letům odnětí svobody nepodmíněně, zestrany Romů a pseudohumanistů. Vlastně jsem ještě mile překvapen, neboť jsemčekal, že to bude trochu horší. Odsouzený Stanislav Sýkora pobodal v Teplicíchtři Romy, z nichž jeden zemřel. Bez dalšího kontextu se trest pět let jevíjako opravdu neadekvátní. Ještě hůř se celá věc jeví, vezmeme-li v úvahu to,že byl pan Sýkora již několikrát soudně trestán. Jenže situace je poněkud jiná.Verzí je hned několik.

4.4.2014 v 15:00 | Karma článku: 31.90 | Přečteno: 1978 | Diskuse

Peter Szendy

Jsme velmoc! Neziskovka do každé rodiny!

V jednom z předešlých článků jsem psal, že bych se nezúčastnil protiromské demonstrace a popsal své důvody. Na mých názorech se v tomto nic nezměnilo. Jedním z mnoha důvodů je fakt, že tyto demonstrace velice často vyhlašují neonacisté. Stejně tak tomu bude i v případě sobotního pochodu v Plzni...

27.2.2014 v 14:31 | Karma článku: 22.74 | Přečteno: 960 | Diskuse

Peter Szendy

Otevřený dopis řediteli Sazky

Vážený pane řediteli, se znepokojením sleduji praktiky, ke kterým pravidelně dochází v jedné z vašich her – Sportce. Kdyby se tak stalo jednou, dvakrát, třikrát,...tak bych nad tím mávl rukou, nicméně k tomu dochází opakovaně a to už řadu let a já už pomalu ztrácím trpělivost.

8.12.2013 v 14:00 | Karma článku: 24.98 | Přečteno: 1603 | Diskuse

Peter Szendy

Romové mají právo být naštvaní…vy NE!

Jsou dva druhy rasistů – hodní a zlí...Takový závěr se nám zřejmě snaží podstrčit jeden z vrchních pseudohumanistů – Míra Brož v článku “Radikalizace Romů vzrůstá“.

7.10.2013 v 10:00 | Karma článku: 31.36 | Přečteno: 1739 | Diskuse

Peter Szendy

Pseudohumanisté už se bojí o koryta!

Dnes jsem si přečetl tento článek.

12.8.2013 v 16:00 | Karma článku: 31.05 | Přečteno: 1674 | Diskuse

Peter Szendy

Takhle blbej snad ani nikdo nemůže být

Bývalý spolužák se mimo jiné zabývá získáváním drahých kovů a dalších surovin ze starých a/nebo nefunkčních elektronických zařízení, které získává buď zdarma anebo za symbolickou cenu. Ne vždy se s prodejcem/dárcem domluví, ale tak už to prostě bývá. Nyní ovšem natrefil na tvora, o jehož příslušnosti k druhu sapiens lze pochybovat. Jistě mnoho čtenářů napadne, že jsem text inzerenta modifikoval, abych jej zesměšnil, ale mohu vás ujistit, že nikoliv. Inzerent vystupuje po většinu komunikace jako žena (až na konci jako muž), emailová adresa patří ženě a skládá se klasicky ze jména a příjmení. Na úvod rozhovoru ještě dodám, že inzerát byl umístěn v rubrice „Daruji”.

3.8.2013 v 8:40 | Karma článku: 26.90 | Přečteno: 1819 | Diskuse

Peter Szendy

Národ kuřáků a pijáků

Právě jsem se dočetl (konkrétně zde http://vice.idnes.cz/MfDnes.aspx?y=dnes), že jsme národem kuřáků a pijáků (jinde použito slovo alkoholiků). Já osobně jsem nekuřák a téměř abstinent, kuřáků je v ČR údajně 30%, pijáků 20%. Nevím, do jaké míry jsou tato čísla pravdivá, ale je to celkem jedno. Je jisté, že je to pořád menšina obyvatel ČR (byť velmi významná).

27.7.2013 v 18:15 | Karma článku: 20.18 | Přečteno: 735 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1540
Mým cílem je život zvládnout poctivou cestou, i když to bude složitější a nedostanu se tam, kde bych mohl být, kdybych šel přes "mrtvoly". Jsem realista, snažím se být spravedlivý a jsem bojovník za povinnosti Romů. JE SUIS ATHÉE!