Kramný a jeho funclub

12. 07. 2015 12:00:00
Ne, nenechytali jste mě z neznalosti angličtiny. Slovo “fun” ve slově “funclub” je zcela záměrně. Přijde mi komické pořád jak kolovrátek opakovat, že není přímý důkaz, když v podstatě ani v matematice...

...(a ta je nejpřesnější ze všech věd) není přímý důkaz nutný, aniž by utrpěla kvalita dokazování. (Pro redakci: Mimochodem ten perex je pěkná kravina. Buď jeho nutnost zrušte zcela nebo tam dejte možnost více znaků, tohle je k ničemu!)

Vzpomněl jsem si na jeden pořad z USA. Ten popis nebude úplně přesný, protože to bylo dávno, ale principiálně odpovídá. Princip toho pořadu byl ten, že jsou soutěžícím kladeny (často nepříjemné osobní) otázky a oni jsou napojeni na detektor lži. Pokud ten vyhodnotí, že soutěžící nemluví pravdu, v soutěži končí a nezíská poměrně vysokou sumu, o kterou se hrálo. Odpovídá se pouze tuším ANO-NE. Jednoho dne do soutěže přišla čerstvě vdaná žena, v publiku seděl její (novo)manžel. Byla jí položena otázka, zda byla svému muži nevěrná. Ona odpověděla, že ano, přístroj potvrdil správnost její odpovědi a ona se posunula o krok blíž ke své vysněné odměně, nicméně v následujícím kroku selhala a byla ze hry venku.

Její manžel reagoval tak, že se s ní nechá rozvést, přičemž její sestra a její kamarádky nechápaly tento krok a snažily se ho přesvědčit o tom, že detektor lži nelze považovat za důkaz, protože jeho spolehlivost není stoprocentní a tak její nevěra není vůbec prokázána a přece in dubio pro reo. Stejného názoru byli i překvapivě někteří diskutéři pod videem tohoto pořadu na Youtube. Tohle je ovšem silně nelogické uvažování a je překvapivé, že někdo takto skutečně uvažuje. Samozřejmě, že to důkaz o její nevěře je! A byl by jím i v případě, že by detektor byl porouchaný a soutěžící o tom nevěděla. Ona totiž neměla naprosto žádný důvod říct, že manželovi byla nevěrná, pokud by nevěrná opravdu nebyla. Jednak by se sama shodila v očích ostatních a jednak by riskovala, že se připraví o možnost výhry, protože detektor její lež odhalí. Neexistuje zde žádný reálný důvod pro takové jednání. Ano, je to nepřímý důkaz, ale dostatečně přesvědčivý a netřeba dalších analýz. Zrovna tak neměl Kramný důvod si vymýšlet příběh, který se ukázal být nepravdivý a to ve zcela zásadních bodech. Navíc jsou zde jiné závažnosti. Zejména to, že obě zemřely ve stejnou dobu v Kramného přítomnosti. Nemá smysl z otravy podezírat vodu od pokojského či načepovanou z nádržky v hotelu, protože tohle vše se událo až v době, kdy už všem bylo údajně špatně, nakazit se tedy musely předcházející den, kdy však každý jedl a pil něco jiného (podle popisu Kramného, které natočil). Ono se laické veřejnosti zdá, že tento případ je nějak zvlášť zapeklitý a že je zde důkazní nouze. Pro mnohé je to možná vůbec první soudní případ, který takto pozorně sledují. Ve světle ostatních případů, které však nejsou nijak mediálně zajímavé, je tento případ poměrně běžný a důkazů dostatek. To, po čem laická veřejnost volá, čili přímý důkaz, je v případě úkladných vražd poměrně vzácný.

Co z toho vyplývá? V podstatě to, že P. Kramný bude za několik měsíců zřejmě skutečně odsouzen za dvojnásobnou vraždu (pokud se ukáže, že jsem se mýlil, tak se zde všem takto smýšlejícím omluvím). Jeho fanoušci samozřejmě překvapeni nebudou, budou nadávat na systém, na Českou republiku, že soudkyně podlehla veřejnému/mediálnímu tlaku, že je komunistka a podobně. Hlavní příčina takového pocitu nespravedlnosti je ale bohužel nedostatek intelektu a s tím se nedá bojovat.

Autor: Peter Szendy | neděle 12.7.2015 12:00 | karma článku: 23.98 | přečteno: 1535x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1540
Mým cílem je život zvládnout poctivou cestou, i když to bude složitější a nedostanu se tam, kde bych mohl být, kdybych šel přes "mrtvoly". Jsem realista, snažím se být spravedlivý a jsem bojovník za povinnosti Romů. JE SUIS ATHÉE!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...